lizz-bon

Alla inlägg under mars 2009

Av Tarja - 15 mars 2009 19:49

till veckan om man ser vad accuweather lovar så är det visserligen regn måndag men sen är det sol och 6+!! resten fram till torsdag i alla fall...

på fredag åker vi söderut...till Malmoe...

* * * *

Idag har det varit en stund ute och resten inne.Badade Izzie och försökte torka henne torr med blåsen men hon fick självtorka något innan det var dags för klippning. Mitt trimbord står ute i en liten stuga så dit gick jag inte idag,

satte mig på golvet...vilket väl inte är det bästa och klippa en 8 månaders bouvier som inte blivit klippt så grundligt någon gång innan. Nåja, hon blev grundklipp, får torka helt till imorgon och bli genomkammad igen och sen på med saxen igen. Hon ser lite långbent ut, men är inte så hög än, hade hoppats hon blir större än Steffie men blir nog i samma size, fast Steffie tycker jag är alldeles lagom, om hon nu var 60 eller 61....har glömt det. 

Henne skall jag också ta en dag med saxen, funderar på veteranutställande för hennes del några gånger. Har väl lite mjuk päls just nu men får ta och dra lite ull, så hinner det väl rätta till sig till sommaren, det är ju några månader dit. Izzie vet jag inte om det är nåt o ställa i junior, brukar hoppa över den klassen...och träna på inofficiella utställningar istället.

Hon behöver växa till sig tjejen. 

* * * *

Haha, nu har vi kommit på vad GI-metoden är, gissa?

*
*
*

Det är:

G- som i gott

I - som i helvete.....

*

Christofer sa att hans mostrar brukar banta och hoppar gärna över skeden med socker i teét...men kan sen ta och möla i sig chips och annat gott på kvällen....

och Mia som kör GI emellanåt- ja det låter precis som det var jag------

hoppa över nåt så kan man äta nåt annat gott.

Så gott folk, GI översätts numera till GOTT så In i helvete.....

hahaha

* * * *

Nu har jag snart druckit ur mitt glas med rött vi hade till middagen, märket Umbala, faktiskt riktigt OK från systemet, druvorna Cabernet Savignon, Shiraz och Pinotage för 128:- svenska lire för en bag in box.

Om en halvtimme dags för bastu, atrias delikatesskorv, finsk senap och en öl....

Natti natti sen i renbäddad säng....aaah vad gott man sover....

* * * *


Av Tarja - 14 mars 2009 14:36

Förmiddagen har gått åt att städa,......till vilken nytta? Hundarna kommer in söliga som bara den då snön smälte bort och pölarna dök upp...

Izzie tror att hon är någon typ av Jetskii, då hon far igenom de största och då menar jag riktigt stora pölarna i hagen, det är så man ser den där jetski maskinen framför sig. Nåja, de fick lägga sig i hallen för o torka.

Men snart ska vi iväg på litet kalas till Roger som fyllt 20 och nyss hemkommen från Australien...så då passar de väl på och tar sig en runda i huset-.

* * * *
Tingeling ska få gå och vila i minst 3 månader, tyckte vår second opinion veterinär efter att ha läst journalerna. Tyckte väl också att hon var lite överbehandlad...dvs vi har blivit av med mer pengar än det hade behövts :(

Det var en annan klinik som behandlat henne, men nu så tar han över, puh.

Vi får innerligt hoppas att naturen har sin förmåga att läka, ute, ute, ute

och gå sin egna takt, göra vad hon vill. Vi får hålla tummarna för lilla Tingelingen.

* * * * 

Ha en go lördag eftermiddag och kväll....

Av Tarja - 12 mars 2009 17:53

Så här såg det ut för 1 timme sen hos oss. Våren är borta. Visserligen har de lovat regn i kväll så vi får väl se. Idag stämde det nästan på pricken. Kl 13 lovade GP detta väder och 10 minuter i 13 så började det. 20.00 skall det ändras till regn, får se om det stämmer.

* * * *

Idag tar vi det lugn och håller oss inomhus, får väl ta och sticka lite grann på tröjan. Det går lite segare nu då man inte fick rätt garn....grrr.

* * * *

Försöker och leta efter reglerna till att använda egen hingst i avel och hur man registrerar avkomman och vilka rättigheter den får till lopp sedan...men hittar inte några ändringar. Läste någonstans att de inte skulle kunna tävla i stort sett om nått och uppfödarpremie inte skulle betalas...

Skrev en fråga till STC så vi får se vad dom svarar. Det kostar 8750:- för att få betäckningsbevis, för travare alltså.

Sen betalar man 875:- för registreringen, visserligen ingår pass då. Får väl fundera på listhingstarna istället, men vi har ju en hingst gående i hagen...

* * * *

Nu har hon gått dräktig i 317 dagar....och dräktigheten för islänning kan ligga mellan 322 till 376 ....så stor variation kan det alltså vara!

Dvs från 10 mån, 16 dygn ----till ----12 mån, 11 dygn, detta har gjorts i en mätning på 34 ston.  Så det är svårt och planera in datum....eller hur?

Ofta väntar de in väder och vind, brukar inte föla i snöstorm...

Så vi vill ha vååååår och föl!


Ha en go kväll, nu är det dags för lite middag....



Av Tarja - 11 mars 2009 14:49

Vi har ju haft Tingeling utlånad på leasing, vilket är vanligt bland travhästar, och brukar fungera bra...men inte alltid. Det kan låta och verka mycket bra, och man vill ju gärna tro på människan, men men, det lär bli mindre och mindre av den varan ju mer man råkar ut.

Tingeling har vuxit upp och varit en stark häst, aldrig sjuk, inga hältor eller nåt. Hon är liten, men har allid varit det, genetiskt från både far och mor. Men har kapacitet. Vi såg möjlighet att leasa ut henne för att få henne snabbare till start än hemmavid, där träningsmöjligheterna inte var så bra med vägar mm. Ja, så leasades hon ut. Efter bara 3 månader var hon klar för kval, men första försöket misslyckades...kusken erkände själv senare att han var orsak till detta. Månaden efter kvalades hon in av en annan kusk.

Några veckor senare var det dags för första start och då kördes hon av proffskusk och kom 4:a på tiden 17,1. Bra gjort!

Efter loppet var hon stel och Therése masserade loss henne så att hon blev mjuk i sitt vänstra bakben. Vi påpekade detta att det får dom kolla upp....som ägare har man inte nåt o säga till om egentligen på leasinghäst, men vi hade överenskommit att ha öppna kort med att kunna kommunicera, vi hade ju trots allt fött upp henne och kört in.

Ja, månaden efter skulle hon starta igen men ströks pga "feber", eller om det nu var hälta egentligen. Ytterligare en månad senare så startar hon och då med "fel" kusk.... Han har inte själv stor erfarenhet och en häst också utan erfarenhet....så slutar det med att redan vid start styrs hon ut och får piskan i baken....galopp och slår sig rejält på benen.

Efter det har hon visat hälta vid upprepade gånger, vi har påtalat sittandes 30 mil bort att ta henne till veterinär...ta henne till veterinär....

Men icke, inte förrän vi anar ugglor i mossen och gör slag i saken och ser till att hon kommer iväg därifrån...pga att kontraktsbrott har skett på flera punkter. Först då kommer hon iväg till veterinär, och där visar det sig att hon endast har ett friskt ben, höger bak....stackarn. Hon blir behandlad både högt och lågt...återbesök, nya behandlingar, återbesök igen, ny behandling...får se hur det hela slutar.


Vi får hoppas att sagan slutar väl, och att hon kommer igen, vår Tingeling!

* * * *

Nu skall jag ut i det vackra vädret. Ha en go dag....

Av Tarja - 10 mars 2009 20:43

Fick behandling för 3:a gången med kortisonsprutor för kotledsinflammationer i frambenen idag, stackarn. Nu får vi hålla tummarna att det räcker. Hon har inga pålagringar enligt röntgen.Knät och kotan bak var ok idag i alla fall. Men, men, det andra är inte bra.Ryggen är också kollad och var helt ok idag. Vi får anlita en second opinion, och få utreda vad det är. 

* * * *

Vi får yla med vargarna idag, det är fullmåne igen om 5 timmar!

* * * *

Ha en go kväll, och skänk en tanke till Tingeling så hon blir bra!


Av Tarja - 8 mars 2009 14:37

Ja, det finns nog lika många kurer som det finns folk. Veterinärerna rekommenderar ofta kortisonpreparat, vilket är helt åt skogen. Det är vad många med oss kommit fram till mag-tarmrelaterat. Vad dom stoppar i sig gör sitt till. Sen blommar eksemet ut i blåsor, som kliar nåt så vansinnigt så att man skrubbar sig. Så värms blodkärlen upp, ev. blir det små sår och vips så har man sänt ut lockbete till insekter, inte bara svidknotten att nu är smörgåsbordet dukat och det är bara att hugga i!

Har själv haft handeksem med blåsor som jag bet sönder. Fick kortisonsalvor starkare och starkare av läkaren. Skulle sedan ha bomullshandskar på för att inte söla ned med salvan. Ja, hur lätt är det att sortera papper och skriva maskin (som det var då) med bomullshandskar?!.
Efter några år var jag till en irisdiagnostiker, här fick jag hjälp med några medel. Efter en kur med dessa så försvann eksemet....hur och varför kan jag inte förklara. Har inte ändrat livstil eller kost, så det kan det inte vara.

Naturmedel var det i alla fall som jag fick och det har jag provat senare också mot annat, det har hjälpt. Flera med tonårs-acke har fått prova homeopatika också och det har hjälpt.

Det som maken rekommenderar för sommareksemet är ju en del arbete med, men det hjälper. Man måste göra något, inte bara dölja det under täcken...vilket är ungefär som att  gå i lite tjockare nylonstrumpbyxor på sommaren...kan ni tänka er in i det, kliandet finns kvar under!

Konceptet fungerar, men man måste vara noga och följa det, det går inte att slarva. Det tar sin tid, ibland några år, innan man har fått bort beteendet som eksemet skapar, dvs. att klia/riva sig. Det sitter i hjärnan på hästen. Testa - ta fingret lätt lätt över några strån, så ser du genast att hästen slänger till med huvudet bakåt för att bli av med insekten...

De blir dessutom deprimerade, hänger med huvudet, vill inte göra något. Ofta går de ner i vikt också, vilket beror mycket på att de inte äter som de skall. 

Nya rön kommer årligen, med diverse varierande resultat...än har inte någon lyckats fullt ut. Men varje försök är värt något, för den stackars hästen som har sommareksem.

* * * *

Här har vi annars haft snö, snö och nu regn. Inget roligt väder alls. 

Får väl bli en film...


Ha en skön söndagseftermiddag...


Av Tarja - 7 mars 2009 16:46

Sover gott varje natt i huset som jag gjorde, se Steffie på bilden. Här ligger hon lite utanför. Annars syns hon inte. Hon ligger oftast inkrupen längst in, hur hon nu får plats?!!. När hon står bredvid den på utsidan så är hon både längre och högre än vad själva huset är, den var ju gjord för en islandshund...

Hon älskar o sova i den. De andra får passa på när hon inte ligger i den.
Får se om man gör några fler...de tar ju lite plats.

Höghusvariant är väl inte o tänka på, de håller inte för det, papplådorna.

* * * * *
Idag har det varit slappedag, inte många knop gjorda inte....har bakat en plåt med chokladrutor, eller fiffirutor eller kärleksmums,---ja, kärt barn har många namn. Goa blev dom i alla fall. Så efter en liten lunchmacka med ägg och kaviar blev det 2 bitar till kaffet...

* * * * *

Igår såg vi Rallybrudar, helt ok film, skulle väl bara haft lite mer action...

men det är ju svensk film. Får se vilken film det blir ikväll. Vet inte om jag känner för mer melodifestival, blir ju uttjatat med o se allt igen och igen.

Väntar i såfall till den "riktiga" finalen kanske. 

Undrar när den är? Vet att den krockat några gånger med Malmöutställningen och då har många sprungit fram o tillbaka från domarmiddagen o kollat emellanåt...

* * * * *

Här har det kommit snö idag, men nu har en del töat bort, skönt...vill ha värme nu, med sol. 

* * * * *

Ha en go lördagkväll .....

Av Tarja - 5 mars 2009 19:49

Idag blev det Steffies älsklingsrätt, pannkakor! Hon brukar stå och kolla när man gör pannkakor, precis som om hon räknar dom....så att de skall räcka även till henne. Man måste ju göra några "hundpannkakor" också. Sen så får de med hallonsylt eller socker på, en och en matade med gaffel...bortskämda?!

* * * *

Idag har det varit blåsigt, lite kallt....inte alls som man vill, men det har varit ljust rätt länge.

Vi har inte gjort nåt speciellt idag, vaknade flera gånger i natt,trots att det inte är fullmåne. Det är det om 5 dagar....

* * * *

Ha en go kväll....

Ovido - Quiz & Flashcards