lizz-bon

Senaste inläggen

Av Tarja - 2 oktober 2009 19:15

 

Fullmånen över trädtopparna här hemma i skogen,

passade på nu innan det blir för mörkt, för då går det inte o få nån bra bild,

om man inte orkar o ställa i kameran med diverse inställningar.

Visst är en fullmåne pampig, kika ut om några timmar och begrunda detta vidunder

som lyser upp mörkret.

Ha en go kväll...o natt

Av Tarja - 2 oktober 2009 12:29

Nyttan med Kon                         


Kon är ett husdjur... Men den finns också utanför huset. Och den lever ofta

på landet, men den kommer också in till staden, men bara när den skall dö. Men

det bestämmer den inte själv.

Kon har sju sidor... Den översta sidan - Den nedersta sidan - Den främre

sidan - Den bakre sidan - Den ena sidan - Den andra sidan- Och den invändiga sidan.


På den främsta sidan sitter huvudet... Och det är för att hornen skall ha

något att sitta fast på. Hornen är av horn och dom är bara till prydnad. Dom

kan inte röra på sig, men det kan öronen. Dom sitter på sidan av hornen. Kon

har två hål framme i huvudet. Dom kallas ko-ögon. Kons mun kalles mule. Det

är nog för att den säger mu.


På den bakersta sidan sitter svansen... Den använder den för att jaga bort

flugor med, så att dom inte ramlar ned i mjölken och drunknar.


På den översta sidan - Och den ena sidan - Och den andra sidan, är det bara

hår... Det heter ko-hår och har alltid samma färg som kon.

Färgen på kon heter kulör.


Den nedersta sidan är den viktigaste för där hänger mjölken. Och när

mjölkerskan öppnar kranarna så rinner mjölken ut. När det åskar så blir

mjölken sur... men hur den blir det har jag inte lärt mig ännu. Kon har fyra

ben... Dom heter ko-ben. Dom kan också användas till att dra ut spikar med.

Kon äter inte så mycket, men när den gör det äter den alltid två gånger. Dom

feta korna ger helmjölk. När kon är dålig i magen ger den ost. I osten är

det hål.

Men hur den gör hålen har jag inte heller lärt mig ännu.


Kon har gott luktsinne... Vi kan känna lukten av den på långt håll. Kons

valpar heter kalvar. Kalvens pappa heter tjur, och det gör kons man också.

Tjuren ger inte mjölk och är därför inte ett däggdjur.


Den som kommer och hämtar kon när den blir gammal heter ko-fångare. Den

sitter ofta framme på bilar. Så blir kon slaktad, man häller mjölken i

tetror som vi kan köpa i affären. Kons fyra ben skickas till

snickaren. Det kallas återanvändning.


Som man kan se är kon ett nyttigt djur. Och därför gillar jag kon väldigt

mycket.

Lärarens kommentar: Jag har aldrig läst något liknande

Av Tarja - 1 oktober 2009 20:09

 

Michael Jackson och min idol...Donny Osmond, hittade inte nån på David Cassidy som också var poppis ungefär under samma tid. Vad vi tjejer kivades om vem som var sötast....Var på Osmonds konserten vilket år det nu var...Ja, mycket kan man hitta på nätet.
* * * *

Idag har tiden bara rusat iväg, hann inte ut idag heller o plocka rönnbär, finns väl inga kvar när jag väl hinner...

mörkt blir det ju tidigare o tidigare.

Denna helg ska dom sätta en Quickbridge på bron....undrar hur det blir? Fick bytt turer så jag jobbar lördag dag o söndag kväll... så då klarar jag min från stängningen och behöver inte åka till Svanesund för o ta färjan, hade blivit en liten omväg, inte för långt i alla fall om nu bron visar sig var läskig...sökte på Vägverket o hittade en beskrivning på hur det skulle se ut...får väl se om det stämmer. Skall vara 2 filigt i alla fall så trafiken borde flyta rätt ok, o lastbilar skulle inte få köra över...ja, det återstår o se på söndag som sagt...

* * * *

Det verkar bli körigare på jobbet, nu ska jag vara lunchavlösare för sekreterarna, de skall ner till grundbudget, dvs lägre bemanning....och patientantalet ökar...och med den journalerna som skall skrivas...vad skall det sluta..???

Då blir det lunch först till sekreterarna? och sen till mig? börjar man t ex 11.30 med första lunch, sen nästa 12, så då blir det 12.30 för min del, o ibland har vi möten direkt kl 13, så då gäller det att de andra håller tiden...eller är det nån som får hoppa över lunchen en dag...för o hålla exakt 30 minuter är inte alltid lätt. Allra minst då man ska handla i cafeterian nåt o äta, där kan man stå bort 5-10 min av rasten....Obestämd

Politikerna får dra åt svångremmen dom också, och sänka sina saftiga löner, o behöver vi ha dessa över huvudtaget i t ex sjukvården? vad skall politikerna göra där? Det skulle fungera säkert lika bra utan, men vågar de prova? Tror inte det, för det skulle vara rätt snopet eller hur?

Ledning har vi ju i form av sjukhusdirektör och inom sjukhuset också en styrelse. Borde väl gå att driva som företag?
* * * *

Nu gick det förbi nån med en påse popcorn......mmmmmmmmmmm




Av Tarja - 30 september 2009 19:25

ja inte Nalle....men, det blev en lång dag. Efter jobbet ner till Biltema, handla lite delar till Lilla Fiestan, styrleden fick den anmärkning på, o batterihållaren om besiktningamannen ryckte liiite väl hårt i...så nu får den svetsas fast. Annars var det inte nåt med den, bara bra.

Sen åkte jag en sväng till Jimmy, hade med en bok och lite mer o äta, o en liten påse kuckelimuckmedicin, den är go den. Köpte med en hem oxå, har ju ont i foten. Nu e det mer ont än tidigare, tänkte kapa av den....nån som har en fot över? Eller ja, det räcker med hälen...

* * *

Nu har Steffie börjat o löpa, snart drar väl resten igång, hoppas de löper samtidigt, så det går snabbare....blir ju annars många långa veckor med 4 som ska löpa.

* * *

Är det rättsröta på gång i Sverige, eller ren okunskap i rättssystemet? Leif Silbersky blir ju överkörd av rätten och åklagaren.... det har väl inte hänt så klart som nu...inte enligt honom...Helikopterrånet, ja där läcker även polisen uppgifter som inte ska fram, eller vad det nu var dom sa på nyheterna. Och Silbersky får inte reda på nåt....

Rättssystemet är inte säkert längre för den enskilde medborgaren. Är du högre upp i hierarikin så  behöver inte följa lag och ordning utan kan göra som man vill. Har massor av exempel på detta, en vacker dag blir det kanske en bok av det hela. Den enskildes integritet och rätt att försvara sig här helt borta, den existerar inte i dagens samhälle.

Hur många är det som får rätt mot myndigheter, stat och kommun?

* * *
Nä, nu får det bli lite sen middag....

Av Tarja - 30 september 2009 07:35

Det finns personer på denna jord som man undrar hur dom är funtade i knoppen och vad som driver dom till att göra det dom gör? Dessutom på sin arbetsplats som dom inte fått på sina meriter som saknas ......

De slinker in på ett bananskal och tror att de är något förmer, än vad de egentligen är....och som gång på gång gör saker som helt går stick i stäv med vad som är rätt och fel....dessa vill jag av all min kraft eliminera....må gudarna höra vad man tänker och visa sig att de vill hjälpa till nån gång. Dessa personer skulle över huvudtaget inte få ha dessa positioner som de har, och använder sig av på ett så fult och genomruttet sätt. Dessutom får detta slinka igenom gång på gång utan att något görs åt saken. De personer som känner igen sig kan ju ta och tänka till ett par gånger extra, "vad är det jag gör som är fel och känna efter i sitt samvete", men det är väl där felet är, att de inte har något samvete? Tänk vad livet skulle vara mycket enklare DÅ, om dessa försvann!

Nog med grubblerier....men det har jag tänkt skriva länge.....så nu blev det så....!

* * * *

Idag skall lilla Fiestan besiktigas...och sen är det 940:ns tur och sen V40:ns .....så det är till o jobba på....

Vet inte heller om man ska ha alla bilarna igång, 940:n har krok, det har int V40:n, Fiestan är billig till o köra små korta körningar som att hämta o lämna till buss, ner o handla snabbt...

Får väl se hur mycket vinter det blir...

Skrapat rutor 2 mornar i rad nu....bläää, det var ju inte dags än....Nu ska man ut o ta rönnbären om man ska göra lite gele av dom,...ja, det kan man göra idag....


Ha en solig dag......

Av Tarja - 27 september 2009 17:48

 

   

Ja, man får inte ha bråttom.....o få maten färdig på vedspis. Jag gav mig in i projektet att göra våfflor som första test av vedspisen. Det var nog inte det lättaste, o järnet var säkert inte använt på år och dar. Gjorde ren den innan och smörjde ordentligt med fett. Trots detta ville det fastna....så det är till o ha tålamod. Våfflorna blev inte hela, utan gick i delar, men tror nog att smeten (färdigpulver) inte var det bästa för detta. Får göra nytt försök en annan dag. Och tur var väl att det bara var vi två som skulle äta, tänk om alla hade varit hemma......puh!

Sen kom jag på att det skulle vara kul o testa ugnen oxå, nu när man ändå håller på. Ner till garaget där min lergryta fanns, upp och göra den ren, lägga i blöt och smörja in med olja.

Tinade halvt några kycklingfileér,...ja, vi äter mycket kyckling....

Brynte dessa snabbt på vanliga spisen, ut o hämtade persilja, timjan från lilla örtagården...skalade 3 potatisar och klyftade dom, snabbt ner med dom i pannan oxå.

Därefter en rödlök, purjo och röd paprika i större klyftor. Smular ner en kycklingbuljong ner i lergrytan, ner med potatis, kycklingfileérna i mindre bitar, grönsakerna, kryddorna, och skyn från stekpannan men inte för mycket.

In i ugnen...tja, det var för stort, lergrytan alltså, med lock. Av med locket, folie då? aj, det hade jag inte hemma...

men så tog vi en av mina avlånga mattallrikar istället som lock....och det fick plats i ugnen. Nu har det puttrat där i över en timme, luktar gott... ska göra sås på skyn. Hoppas det smakar gott, ser gott ut i alla fall.

* * * *

Annars har vi varit ute o grejat, fick hjälp med o vispa betongen, så nu står krukan o bränner till sig, får se hur det går, gjorde det med pappkartong, så vi får se hur mycket det suger åt sig vatten...ja, ett försök i alla fall.

Sen körde jag in 2 skottkärror med vedklampar som låg en bit ut efter vägen, färdigsågade sedan länge...men det går väl åt om vi skall elda i spisen.

Hundarna har varit med ute och Izzie har inte gett upp badandet än, tänk om det är vatten där året runt, eftersom det rinner hela tiden...då kommer hon o frysa ihjäl sig om hon fortsätter och vinterbada...och hon torkar ju långsammare nu än i somras. Ja, kammen kom inte fram idag, men det kommer ju fler dagar.

* * * *

Nu ska jag göra klart middagen....

ha det gott

Av Tarja - 26 september 2009 19:30

Var iväg på ett litet uppdrag till Torp i Uddevalla idag. Passade på och handla lite annat smått o gott oxå.
Det blev några "hemlisar", på Panduro hittade jag spegelglas, lite hårfärg, dax o göra om det....tog längre tid emellan nu sen förra färgningen, skulle behövt klippa oxå.

En ytterkruka på Bauhaus + finbetong 20 kg säck till gjutning.,....som jag hade tänkt hinna med idag men kände att det får blir imorgon. Till Plantagen o köpte ljung och en prydnadkål till krukan. Hittade också en hängväxt och en röd fin cyklamen till köket.

* * * *

Hem o rensa lite ogräs och plantera blommorna, det silvriga tog jag i trädgården, växer som ogräs på berget.

Så här blev det:

     


OCh sen var det dags för middag....fläskfile med kirskål...ja ogräs det med. Hittade ett recept där man använder kirskål, blev helt ok, skulle nog skippa rödvinet i skyn/såsen nästa gång o ha bearnaisesås istället.

Hade inga blåa gurkblommor till dekoration, fick bli coctailtomatklyftor istället, serverades med tagiatelle.

Här kommer recept på file med kirkål för er som vill prova,

Fläskfilé på kirskålsbädd


4 portioner

  • 3 liter nyplockad kirskål utan stjälkar
  • ca 500 gr fläskfilé
  • smör
  • 1 1/2 dl riven mild, fet ost
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl crème fraiche
  • salt
  • svartpeppar
  • Garnering:
  • gurkörtblommor
  • Sätt ugnen på 200 grader. Förväll kirskålen 1 minut i lätttsaltat vatten. Låt den rinna av ordentligt och bred ut den på ett smort, eldfast fat. Strö över hälften av osten. Ställ in fatet i ugnen i cirka 10 min tills osten smält. Putsa under tiden fläskfilén och skär den i cirka 4 cm tjocka bitar. Stek dem i smör och salta och peppra. Ta ut kirskålen och lägg på fläskfilébitarna. Vispa ur den varma stekpannan med vin och crème fraiche. Häll blandningen över filé och kirskål. Strö över resten av osten och sätt in fatet ytterligare några minuter i ugnen. Dekorera med gurkörtens blå blommor före serveringen.

Smaklig måltid o en go lördagkväll....


Av Tarja - 25 september 2009 16:49

Här kommer några bilder på Mikko som tränar agility, han ser ut o tycka det är kul Glad

 

 


Har inte testat detta med någon hund, annat än det som man kunnat hemma, tex gå på stock eller hoppa....

men det är ju annat med i agilityn också än bara det. Får väl åka o testa det på nån bana o se om det kan vara nåt.

Ibland står ju en del saker framme på klubbarna...

* * * *

Har tänkt o prova betonggjutning i helgen, får inhandla en säck med betong imorgon när jag ska till Torp i Uddevalla. Ett par större utekrukor hade varit fint, får se om det går, eller var det nåt man skulle gjort i somras?

Borde väl härda nu också och om man sätter dom i solgasset imorgon (vilket jag hoppas det blir) med lite plast över så ska det väl funka? Man kan ju testa i alla fall.

Sen så får vi väl se om trappan kan bli mer färdig än den är nu.....räcke o trappstegen fattas. De gamla trappstegen sitter på istället men är inte alls goa o gå i.... o hundarna har kommit på att snabbaste sättet ut är att hoppa ner från platån...istället för att ta trappan. Så räcke behövs.

* * * *

Ha det gott, o mys i fredagskvällen......


Ovido - Quiz & Flashcards